Isoflavonen

nov 5, 2015 | Blog, isoflavonen, soja | 0 Reacties

Isoflavonen

Isoflavonen. Wat is dat ?

Isoflavonen zijn plantaardige stoffen die tot de polyfenolen behoren. Ze komen voor in peulvruchten (vooral in soja), lijnzaad en enkele andere groenten en granen. Ook rode klaver is een belangrijke bron van isoflavonen. Deze stoffen maken fyto-oestrogenen aan: genisteïne en daidzeïne. Het woord ‘fyto-oestrogenen’ is een samenstelling van het Griekse phytos (=plant) en oestrogenen. Het zijn dan ook stoffen die sterk lijken op het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen. De werking van isoflavonen is echter veel minder krachtig dan van het lichaamseigen hormoon oestrogeen (de effectiviteit is zo’n 1000 keer lager).

Wat is er bekend over deze stoffen en het haaruitval in de overgang?

Tijdens de overgang gaan de eierstokken minder oestrogeen en progesteron produceren. Dit gaat vaak gepaard met vervelende overgangsverschijnselen als opvliegers en stemmingswisselingen. In landen waar mensen veel sojaproducten eten, zoals Japan, blijken deze overgangsverschijnselen minder voor te komen. Onderzoek van de University of Delaware heeft aangetoond dat soja de ernst van opvliegers met maar liefst 26 procent vermindert.

Ook de haaruitval dat veroorzaakt is door de hormonale wisselingen tijdens de menopauze wordt tamelijk beperkt.

Soja wordt voor verschillende voedingsmiddelen gebruikt. Het bekendste daarvan is sojamelk. Andere sojaproducten zijn tofu, miso, tempeh, sojasaus en sojaspruiten. Verder worden sojaderivaten in heel wat voedingsproducten verwerkt, vooral in vleesvervangers. Supplementen met isoflavonen blijken dezelfde werking te hebben als isoflavonen uit voeding, hoewel de ene vrouw er meer baat bij heeft dan de andere. Het genisteïne-gehalte lijkt hierbij een grote rol te spelen. A

 

Pin It on Pinterest

Share This